Hjemmelavet sondemad

Måltiderne er for mange familier en hyggestund, hvor både det sociale plejes og forskellige smage og dufte nydes. Hvis du ønsker, at dit barn får mad, som resten af familien, kan det være en mulighed for jer at blande noget af maden i Nutrini, inden den gives gennem sonden. I Nutricia har vi udviklet en række opskrifter som inspiration til dette. Opskrifterne er udviklet, gennemgået og ernæringsmæssigt beregnet af certificeret diætist med lang erfaring inden for området. For at sikre dit barns optimale indtag af mad og væske, er det dog vigtigt, at du altid kontakter dit barns læge og autoriserede diætist, inden du evt. starter.

OBS!

Nutricia anbefaler at læse al information om opskrifterne og vejledning i forberedelserne heraf grundigt inden opstart. Alt hvad du skal vide inden opstart, finder du på siden her.

INFORMATION OM VORES OPSKRIFTER

Opskrifterne er beregnet til børn fra 1 år. Referenceportionen i opskriften er 200 ml. Portionsstørrelse kan variere i forhold til barnets alder og energibehov. Der kan derfor være behov for at foretage individuelle tilpasninger, både i forhold til portionsstørrelse, rækkefølge på måltider og ved eventuelle allergier. Rådfør dig altid med autoriseret diætist.

De udvalgte opskrifter skal ses som en del af en varieret kost. En opskrift vil ikke dække hele dit barns energi- eller næringsbehov. Opskrifterne er forslag til, hvordan Nutrini sondeernæring kan varieres med almindelig mad og er ikke ment som en komplet måltidsplan. Du bør variere mellem de forskellige måltidsforslag, således at dit barn får et optimalt indtag af næringsstoffer over en uges tid. Rådfør dig altid med barnets læge eller diætist.

Opskrifterne er baseret på forskellige varianter af Nutrini sondeernæring: Nutrini (uden fiber), Nutrini Multi Fiber (med fiber) og Nutrini Energy (energirig og uden fiber). Alle opskrifterne fungerer med disse Nutrini-varianter. Se separat beregning af næringsindhold under hver opskrift.

VIGTIGE INSTRUKSER TIL FORBEREDELSEN

Det er vigtigt at holde en god køkkenhygiejne, når du forbereder maden:

Vask altid hænderne, inden du begynder at lave mad, men også efter du har haft berøring med råt kød og kylling. Brug kun rene redskaber, hold køkkenbordet rent og vask knive og skærebræt omhyggeligt af i varmt vand eller i opvaskemaskine i varmt vand, når det har haft berøring med råt kød og kylling. Gennemsteg altid kød og kylling. Skyl frugt og grøntsager.

Oprethold køleskabstemperatur på + 4 °C.

Mad, som i forbindelse med måltider har stået fremme ved stuetemperatur i mere end 1 time, skal smides ud. Hvis barnet har behov for at få sin mad meget langsomt, kan halvdelen af måltidet varmes op, mens resten af måltidet opbevares i køleskabet, indtil det skal bruges. Det kan være svært at få en hel fin og jævn konsistens ved brug af en stavblender alene. Det kan fungere bedre at anvende en stavblender med tilhørende mixerskål. En stavmikser med en mikserskål på 250 ml egner sig fint til at sammenblande opskrifter på 200 ml. Til større mængder kræves der en større mikserskål, alternativt en blender eller foodprocessor, som har større motor.

Brug ikke friteret/dybstegt mad med skorpe, som kan være svær at blende ud. Kog helst eller tilbered ved lavere ovntemperatur, brug aluminiumsfolie ved tilberedning efter behov.

Tilbered kun en portion af gangen. Opbevar åbnet sondemad i en lukket pose i køleskabet i maksimum 24 timer. Frys ikke sondemaden. Du kan fryse små stykker af eksempelvis kogt fisk, kylling eller kogte gulerødder samt små portioner af ris, couscous eller pasta i en isterningbakke for at gøre hverdagen nemmere.

VIGTIG INFO TIL SERVERING I SONDEN

Måltiderne skal helst serveres lune (men kan også serveres ved stuetemperatur). Opvarmes kortvarigt i mikrobølgeovn. Vær opmærksom på, at mad i mikrobølgeovn kan blive ujævnt opvarmet. Det er derfor vigtigt at røre godt efter opvarmningen for at sikre, at maden før servering har en jævn temperatur. Opskrifterne bør ikke serveres kolde, fordi maden gives direkte i maven, og kold mad kan skabe ubehag eller maveproblemer hos barnet. Varm aldrig maden til den er mere end lunken, da dette kan påvirke næringsindholdet.

Skyl efter med den foreskrevne mængde vand efter mad via knappen. Der er måske behov for ekstra vand i forbindelse med måltid eller mellem måltiderne. Rådfør dig med en diætist.

Hvis indtagelse af mad tager lang tid, kan der være behov for at spæde maden op med lidt Nutrini sondeernæring undervejs, da nogle af opskrifterne kan fortykke. Vær opmærksom på, at energi- og næringsindholdet kan ændres, når mere sondeernæring tilsættes. Rådfør dig altid med en diætist.

Skulle der sætte sig en lille klump mad fast i knappen, skyl med mineralvand. Hav altid en ekstra knap liggende, hvis knappen stopper helt til.