SPISEPROBLEMER & MISTRIVSEL

Mangel på tilstrækkelig mad og drikke på grund af fysiske problemer med at spise gennem munden kan føre til dårligere trivsel og sundhedsmæssige problemer. I værste tilfælde kan dit barn risikere at blive underernæret – og hertil hører en række uhensigtsmæssige konsekvenser for vækst og udvikling. Det er vigtigt, at du tager kontakt til dit barns læge, hvis du oplever nogle af følgende tegn på dårlig trivsel og sundhedsmæssige problemer.


Manglende trivsel
En utilstrækkelig mængde kalorier, protein og andre vigtigre næringsstoffer kan medføre dårlig trivsel, som kan føre til lav tilvækst.

 

Mindre energi og styrke
Færre kalorier (energi) og næringsstoffer, end barnet har brug for, giver træthed, som kan påvirke alt, hvad barnet laver.

 

Uplanlagt vægttab
Færre kalorier, end kroppen har brug for, giver vægttab, som for børn med andre sygdomme er forbundet med større risiko for dårlig sundhedstilstand og for visse sygdomme nedsat tolerance af behandling.

 

Svækket immunforsvar
Utilstrækkelig ernæring kan medføre et svækket immunforsvar, hvilket øger risikoen for infektioner.

 

Reduceret mental udvikling
Kan medføre nedsatte kognitive funktioner, herunder indlæringsevne og opmærksomhed. Sondeernæring kan mindske risikoen for alvorlige følger ved ikke at få tilstrækkeligt med næring.

Medicinsk ernæring, fx ernæringsdrikke eller sondemad, kan være med til at mindske risikoen for alvorlige konsekvenser ved utilstrækkeligt næringsindtag over længere tid.

Hun havde uden tvivl brug for den ekstra energi og var uden tvivl dehydreret til sidst“, fortæller Ibens far. Iben er 6 år og bor sammen med sine forældre og sin søster på 3 år. Da Iben var 3 år fik hun bekræftet diagnosen RETT syndrom; en neurologisk udviklingsdefekt. I dag får hun sondemad som supplement til sin almindelig mad.

Vil du vide mere om Iben og hendes familie? Vi deler familiens erfaringer her på siderne.